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Vielleicht der beste Wein des Jahrgangs 2009, der von Weinpapst Robert Parker mit seltenen 100 Punkten bewertet wurde!   Einer der besten und zuverlässigsten Weine unserer Zeit. Absoluter Kult - ein Wein von unglaublicher Eleganz und Größe. Parker schreibt "What a blockbuster effort! Atypically powerful, one day, the 2009 Haut-Brion may be considered to be the 21st century version of the 1959. It is an extraordinarily complex, concentrated effort made from a blend of 46% Merlot, 40% Cabernet Sauvignon and 14% Cabernet Franc with the highest alcohol ever achieved at this estate, 14.3%. Even richer than the perfect 1989, with similar technical numbers although slightly higher extract and alcohol, it offers up a sensational perfume of subtle burning embers, unsmoked cigar tobacco, charcoal, black raspberries, wet gravel, plums, figs and blueberries. There is so much going on in the aromatics that one almost hesitates to stop smelling it. However, when it hits the palate, it is hardly a letdown. This unctuously textured, full-bodied 2009 possesses low acidity along with stunning extract and remarkable clarity for a wine with a pH close to 4.0. The good news is that there are 10,500 cases of the 2009, one of the most compelling examples of Haut-Brion ever made. It requires a decade of cellaring and should last a half century or more. Readers who have loved the complexity of Haut-Brion should be prepared for a bigger, richer, more massive wine, but one that does not lose any of its prodigious aromatic attractions. "

Ausgezeichnet mit:
Robert Parker 100
2009er Château Haut Brion, AC Pessac-Léognan 1. Grand Cru Classe
Frankreich 2009

2009er Château Haut Brion, AC Pessac-Léognan 1. Grand Cru Classe

Rotweine, Frankreich, trocken, Haut Brion, Pessac-Léognan, Bordeaux, limitiert verfügbar +++ 100 Parker Punkte +++

899,00 €
Inhalt: 0,75 Liter (1.198,67 € / 1 Liter)

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Vielleicht der beste Wein des Jahrgangs 2009, der von Weinpapst Robert Parker mit seltenen 100 Punkten bewertet wurde!   Einer der besten und zuverlässigsten Weine unserer Zeit. Absoluter Kult - ein Wein von unglaublicher Eleganz und Größe. Parker schreibt "What a blockbuster effort! Atypically powerful, one day, the 2009 Haut-Brion may be considered to be the 21st century version of the 1959. It is an extraordinarily complex, concentrated effort made from a blend of 46% Merlot, 40% Cabernet Sauvignon and 14% Cabernet Franc with the highest alcohol ever achieved at this estate, 14.3%. Even richer than the perfect 1989, with similar technical numbers although slightly higher extract and alcohol, it offers up a sensational perfume of subtle burning embers, unsmoked cigar tobacco, charcoal, black raspberries, wet gravel, plums, figs and blueberries. There is so much going on in the aromatics that one almost hesitates to stop smelling it. However, when it hits the palate, it is hardly a letdown. This unctuously textured, full-bodied 2009 possesses low acidity along with stunning extract and remarkable clarity for a wine with a pH close to 4.0. The good news is that there are 10,500 cases of the 2009, one of the most compelling examples of Haut-Brion ever made. It requires a decade of cellaring and should last a half century or more. Readers who have loved the complexity of Haut-Brion should be prepared for a bigger, richer, more massive wine, but one that does not lose any of its prodigious aromatic attractions. "

Ausgezeichnet mit:
Robert Parker 100

Steckbrief

Herkunftsland: Frankreich
Region: Bordeaux
Anbauregion: Pessac-Léognan
Rebsorte: Merlot 57 % Cabernet Sauvignon 41 % Petit Verdot 2 %
Weingut: Chateau Haut Brion
Marke: Haut Brion
Produktkategorie: Rotweine
Qualitätsstufe: 1. Grand Cru Classée
Jahrgang: 2009
Geschmacksrichtung: trocken
Farbnuance: rubinrot
Flaschengröße: 0,75 l
Alkoholgehalt: 13 %
Restzucker: 2,0 g/l
Säure: 4,9 g/l
Trinktemperatur: 18 °C
Passende Speisen: gebratenem Rind- oder Lammfleisch, z.B. Chateaubriand, Tournedos, Rumpsteak, rosa gebratene Hochrippe, geschmorte Ochsenbäckchen... passend auch zu Fleisch vom jungen Reh oder Hirschkalb oder zu einer gebratenen Gans
Hinweis auf Allergene: enthält Sulfite
Auszeichnungen: Robert Parker 100
Hersteller: Chateau Haut Brion, 33608 Pessac Cédex, Frankreich

Beschreibung

Seit 1935 ist die amerikanische Familie Dillon Besitzer von Château Haut-Brion. Das wunderschöne 45 Hektar große Château Haut-Brion stellt eines der Schmuckstücke der Region Graves dar. Die Rebsorten Cabernet Sauvignon (45%), Merlot (37%) und Cabernet Franc (18%) wachsen auf einer kiesigen Anhöhe nahe der Stadtmitte von Bordeaux. Bei der Bewertung der Weingüter von Bordeaux anlässlich der Weltausstellung in Paris 1855 wurde die herausragende Stellung von Château Haut-Brion mit dem Rang eines Premier Cru Classé gekrönt – damit ist es das einzige Château, das nicht auf der Médoc-Halbinsel liegt.

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